Nagy vita az időjárás előrejelzésről

utazás, üdülés, kikapcsolódás 2012.11.22 17:45

Igen nagy vita keveredett az időjárás előrejelzésről az elmúlt hónapokban. Egy rádióinterjúban egy magas rangú kormánytisztviselő ugyanis azt nyilatkozta, hogy új meteorológiai törvény készül, amely sok egyéb mellett megtiltaná, hogy magánmeteorológiai társaságok időjárás előrejelzéseket készítsenek.

Gyülekező felhőkEz a kijelentés óriási felháborodást váltott ki, olyan nagy szolgáltatók, mint az időkép, a köpönyeg, vagy éppen az esotanc.hu egyre másra adták ki sajtóközleményeiket, amelyben a szabad időjárás előrejelzés mellett álltak ki. Nem kis lobbierő ez, ha belegondolunk abba, hogy ezeket az oldalakat, naponta akár félmillió ember is megtekinti. Hamarosan Facebook oldalak is szárba szökkentek, szintén a szabad időjárás előrejelzésért harcolva. A sajtó is felkapta a témát és cikkek sokasága, és rádióinterjúk foglalkoztak a kérdéssel.

A magánmeteorológiai társaságok azzal érveltek, hogy nem használják fel az Országos Meteorológiai Szolgálat adatait, hanem nagy nemzetközi intézetektől nyerik a nyers adatokat, amelyből aztán az előrejelzéseket készítik. Sok társaság büszkélkedhet amatőr időjárás előrejelzői hálózattal is, amelyek sokasága még a hivatalos meteorológiai szolgálat állomássűrűségét is megveri. Sőt egyes szolgáltatók csapadékradart is működtetnek! Az Esotanc.hu szerint azért is lett volna butaság a hazai előrejelzés korlátozása, mert akkor külföldi cégek vették volna át ezt a szerepet, külföldről, így végső soron az ország látta volna kárát az új törvénynek.

Napos időjárásA történet végül úgy tűnik kompromisszummal zárul. Az állam csak az időjárási veszélyjelzés terén kerül monopol helyzetbe, míg az időjárás jelentés megmarad szabad tevékenységnek, a magánmeteorológiai társaságok, és a lakosság legnagyobb örömére.