Kedvcsináló délvidéki barangolásokhoz

utazás, üdülés, kikapcsolódás | külföldi utak 2012.11.18 17:04

A Délvidék méltatlanul mellőzött úti cél a legtöbb utazó számára. Míg Erdélyt és a Felvidéket igen sokan beutazták, a Délvidék sajnos kimaradt a sorból, noha az itt található történelmi emlékek is ugyanúgy figyelmet érdemelnek.

A Délvidéket egyszerűen látni kell. Nem árt tudnunk, mit találunk azokon a tájakon, ha már egyszer elszántuk magunkat egy utazás mellett. Mondhatnánk, turista szemmel érintetlen a terület, nem kell tömegeken átverekednünk magunkat, ha meg szeretnénk nézni egy középkori monumentális pusztatemplomot. Talán ez a legnagyobb bája ennek a vidéknek: otthonos, családias, az utazó pedig valóban vendég, nem pedig pénzforrás.

A szabadkai városházaDe akkor lássuk csak, mit tartogat számunkra a Délvidék. A már említett pusztatemplom az egykori Aracs település monumentális hagyatéka, amely napjainkra a délvidéki magyarság kultikus emlékévé vált. A látvány lenyűgöző és csodálatos. Noha csupán az épület falait láthatjuk, senkiben sem fogalmazódhatnak meg kételyek, valóban Isten házában vagyunk. Az aracsi pusztatemplom az egyik legrégibb középkori épített emléke a Délvidéknek, hiszen első írásos említése 1254-re tehető. Mint tudjuk, ez a vidék igen megszenvedte a tatárdúlást, majd a török hódoltságot, melyek következtében a tájegység jelentős hányada elpusztult. Rengeteg olyan településről szólnak a források, melyek teljesen elpusztultak és elnéptelenedtek és majd csak a későbbi években, évtizedekben épültek újjá, sokszor nem is az eredeti helyükön. Ezeknek a pusztításoknak a következménye lett, hogy sajnos ma igen kevés eredeti középkori épített emléket találunk a Délvidéken, de amit mégis megtekinthetünk, az csodálatos, még ha romjaiban vagy részleteiben láthatjuk is.

De ha középkori épületekről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül Bács vára mellett sem, amely Mátyás királyunk kedvelt vára volt, sokszor tartott itt tanácskozásokat. A közeli szerémi táj borai pedig még vonzóbbá tették ezt a lovagvárat, amely hosszú évszázadokon át a Délvidék egyik legjelentősebb központja volt. A várat a 14. században az Anjou királyok emeltették francia mintára. A Tartományi Műemlékvédelmi Intézetnek köszönhetően néhány évvel ezelőtt restaurálták a lakótornyot, melyhez eredetileg nyolc bástya tartozott. A vár falait háromszoros sáncrendszer védte az ellenségtől, ezeket őrtornyokkal és ágyúállásokkal látták el.

Lépjünk tovább a középkorból és ismerkedjünk kicsit azokkal a városokkal, melynek építészete fennmaradhatott a mai napig. Ilyen szempontból nem csak a Délvidék, hanem a Kárpát-medence egyik legszebb városa az Észak-Bácskában található Szabadka. Csodálatos épületei a szecesszió stílusjegyeit hordják magukon, egyedivé varázsolva az egész belváros hangulatát. Nem lehet véletlen, hogy sokak véleménye szerint a szabadkai városháza a Kárpát-medence legszebb épülete. De a városháza mellett számos csodás épület sorakozik a városban. Nem mehetünk tovább anélkül, hogy megtekintettük volna a Városi Könyvtár és a Városi Múzeum épületét vagy a Raichle palotát. De ha már Szabadkán járunk, ruccanjunk át Palicsra is, ahol folytatódik a szecessziós varázslat, ráadásul egy gyönyörű természetes tavat is találunk.

Száz szónak is egy a vége, a Délvidék rengeteg olyan történelmi, épített és kulturális értéket képvisel, amit mindannyiunknak érdemes megtekintenünk.