Hogyan tanulhatunk meg vállalkozni?

szolgáltatás, vállalkozás | üzlet 2012.11.25 18:54

A gyakorlatban. Elkezdjük, amit elképzeltünk, amiről úgy gondoljuk, hogy értünk hozzá, aztán majd lesz valahogy. Szerencsés esetben sikerül. Kevésbé szerencsés esetben nem. Ha nem sikerül, a vállalkozásba fektetett pénzen felül bizony mindenünk, teljes egzisztenciánk rámehet a kudarcra. Jól van ez így? Nincs jól.

KönyvekMit tehetünk, hol tanulhatjuk meg azt, hogyan kell "jól" vállalkozni? A kérdésre a válasz: sajnos iskolában sehol. Nem létezik ugyanis olyan iskola, vagy tanfolyam, ahol kifejezetten kezdő kisvállalkozóknak tanítanának - kortól függetlenül - vállalkozás, mégpedig sikeres vállalkozás működtetéséhez szükséges kézzelfogható, a gyakorlatban is jól hasznosítható ismereteket. Miért lenne erre égető szükség? Azért, mert nagyon sokan a legalapvetőbb olyan információknak, ismereteknek sincsenek a birtokában, amelyek pedig elengedhetetlenek lennének ahhoz, hogy vállalkozásuk működtetése biztonságosan lehetséges legyen.

Gondoljunk bele: ha valaki úgy dönt, robogózni szeretne, ehhez legalább egy KRESZ-vizsgára szüksége van. Ha valaki jelentkezik egy irodába adminisztrátornak, ma már szinte mindenhol kérnek egy ECDL vizsgát, ami igazolja, az illető elvégzett egy tanfolyamot és ért a számítógép kezeléséhez. Ezzel szemben ma, Magyarországon mindenféle képesítés, tudás, vizsga nélkül lehet valaki vállalkozó, egy cég ügyvezetője, felelős, vezető tisztségviselője. Anélkül írhat alá több milliós, esetleg több tízmilliós megállapodást, hitelszerződést, hogy tisztában lenne az alapvető, ezekhez szükséges ismeretekkel, az esetleges következményekkel.

Mik azok az alapvető ismeretek, amikre szükségünk van, ha vállalkozást indítunk, vagy működtetünk? Tudnunk kell, hogyan lehet lerakni egy vállalkozás alapjait, hogyan tudjuk felmérni, megállapítani, hogy az, amit csinálni szeretnénk, megéri-e majd, vagy nem. Tisztában kell lennünk az általunk választott cégformát szabályozó törvényekkel, rendelkeznünk kell a polgári törvénykönyv, munka törvénykönyve alapvető ismeretével. Birtokában kell(ene) legyünk alapvető pénzügyi, adózási, számviteli ismereteknek. Ugyanis vállalkozóként immáron nem csak munkaidőnket, hanem saját pénzünket is kockáztatjuk. Talán az első, és legfontosabb dolog, amivel tisztában kell lennünk, ha vállalkozásra adjuk a fejünket, onnantól a felelősség mindenért a miénk, amit csinálunk. Emiatt pedig egész egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy valamire azt mondjuk, ezt nem tudjuk, ez minket nem érdekel.

A címben feltett kérdéshez visszakanyarodva: minden kezdő vállalkozónak javasoljuk, legalább egy konzultáció erejéig keressenek fel egy kisvállalati tanácsadó céget.

Egy vállalkozás ugyanis nem akkor indul, amikor bejegyeztetjük a céget, megvesszük a munkánkhoz szükséges eszközöket, és várjuk a vevőket. Egy vállalkozás azzal indul, hogy utána járunk, kiszámoljuk, az általunk elképzelt formában érdemes-e nekikezdeni. Ebben is segítségünkre tudnak lenni, ahogy abban is, mik azok az alapvető tudnivalók, amikre szükségünk lesz, és ha valamit nem tudunk, annak hol lehet utána nézni.

Ha ezt megtesszük, ha eljutunk odáig, hogy hajlandóak vagyunk tanácsot kérni és elfogadni, és szakmánk mellett ezeket a dolgokat is a szükséges mértékben megtanulni, máris nagyon sokat tettünk azért, hogy vállalkozóként is megálljuk a helyünket, sikeresek legyünk.